Al een jaar lang ben je aan het proberen te leren van je boze en verdrietige momenten. Na een jaar ga je merken dat je nog steeds niet vriendelijk kan zijn voor jezelf. Nog steeds verlies je jezelf in ruzies met je partner. Dit had je eigenlijk niet verwacht. Er komen gevoelens op van boosheid en machteloosheid dat het niet is gelukt vriendelijk te zijn voor jezelf. Dit is een moment dat je juist jezelf onvoorwaardelijk kunt leren te accepteren omdat je zo bent op dat moment. Je mag er zijn. Vanuit deze gedachten kun je proberen je te ontspannen en de verandering voelen van vriendelijk zijn voor jezelf.

Bordi vriendelijk zijn voor jezelf

Bordi vriendelijk zijn voor jezelf

Vriendelijk zijn voor jezelf en anderen

Op het moment dat je vriendelijk kunt zijn voor jezelf en te aanvaarden zoals je bent ontstaat er een liefdevolle ruimte voor je partner en andere mensen. Dan lukt het om vriendelijk te zijn voor anderen. Als het je inderdaad lukt om jezelf steeds minder te veroordelen, zul je verder ontwikkelen. Dan kun je ook met vriendelijkheid kijken naar je partner met borderline en andere mensen die net als jij last hebben van boosheid. Stukje voor stukje ga je anderen meer accepteren zoals ze zijn.

Stel je bent in een gesprek met je partner. Op het ene moment is haar gezicht open en ervaar je dat ze luistert naar je, het volgende ogenblik kijkt ze boos en betrekt haar blik of gezicht. Wat denk en voel jij dan? De kleine wisseling van mimiek in het gezicht van je partner, kan grote invloed op jou hebben! Jij kan je ook opeens ongelukkig voelen of van alles in je hoofd halen. 

Een herkenbaar voorbeeld zeker?. Je kunt meegaan in je eigen gevoelens van onzekerheid of kijken naar je eigen gedachten en proberen vriendelijk te blijven. Hierna kun je kijken of het je lukt om tegen je partner te zeggen dat hij of zij sterk is en dat je begrijpt dat de ruzie voortkomt omdat je partner bang is jou te verliezen. Toon begrip en straal uit dat je de ander een kans geeft zichzelf te zijn. Geef begrip en liefde, want wat je geeft komt dubbel naar je terug. Vriendelijk zijn voor jezelf en anderen.

Vriendelijk zijn voor jezelf en Angst

Een sterk gevoel van geloof en vertrouwen in jezelf is nodig om uit te groeien naar een krachtige persoonlijkheid. Belangrijk hierbij is je angsten te overwinnen. Zodra je innerlijk sterk bent ben je minder afhankelijk van de stemmingen en gevoel van anderen. Door deze onafhankelijkheid ben je gaan begrijpen dat de angsten van je partner nauw samenhangen met de angst jou te verliezen, angst voor gevoelens, angst voor teveel vertrouwen, angst om met mensen om te gaan of relaties aan te gaan.